Bezienswaardigheden Potsdam

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Potsdam? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Potsdam

Potsdam is een Duitse stad met prachtige paleizen, historische monumenten en een keizerlijke uitstraling.

Bezienswaardigheden Potsdam

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Potsdam?

Potsdam is een stad in Duitsland en de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. De rivier de Havel stroomt langs Potsdam. De stad ligt in de agglomeratie van Berlijn. De stad telde per 31 december 2020 een inwonersaantal van 182.112. Potsdam is al in de 10e eeuw gesticht.

Wat is er in Potsdam te zien?

Potsdam is een stad waar veel koningen van het koninkrijk Pruisen hun paleizen hadden staan. En ook al viel dit koninkrijk in 1918, de indrukwekkende gebouwen staan er nog altijd. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO zijn er daarom veel monumenten in Potsdam terug te vinden. Naast een historisch hart, kent de stad ook veel sfeervolle plekken. Daarom volgen er hier tien bezienswaardigheden in Potsdam.

1. Slot Sanssouci

Via het park in Potsdam is het een kleine wandeling naar de iconische trappen en wonderschone fontein van slot Sanssouci. Het slot wordt niet voor niets het ‘versailles van Pruisen’ genoemd. Het gebouw werd in opdracht van Frederik de Grote gebouwd en kent ook een Nederlands tintje. De opdracht ging namelijk naar de Nederlandse architect Jan Bouman. Ook het interieur straalt een stijlvolle schoonheid uit.

2. Het Sanssouci park

Het slot en de aangrenzende tuin gaan over in een gigantisch park. Voor een flinke wandeling in Potsdam is het Sanssouci park, dat ongeveer 300 hectare groot is, een ideale keuze. In het park zijn veel kleine gebouwen en paleizen te ontdekken met elk unieke eigenschappen. Zo heeft de keizer meerdere panden gebouwd voor onder andere kunst en kruiden.

3. Holländisches Viertel

In het historische centrum van Potsdam is een stratenblok vol Nederlandse architectuur te vinden. Het ontwerp is van Jan Bouman, de architect die ook betrokken was bij de bouw van slot Sanssouci. Het Holländisches Viertel stamt uit de periode tussen 1733 en 1742 en heeft een museum waar alles over dit project is te leren. In de karakteristieke huizen zijn tegenwoordig veelal winkels en horecazaken te vinden.

4. Slot Charlottenhof

In het Sanssouci park ligt slot Charlottenhof. Dit paleis in een neoclassicistische stijl werd in de 19e eeuw als cadeau geschonken aan kroonprins Frederik Willem IV. Het concept van het ontwerp is geïnspireerd door de stijl van Romeinse villa’s. Dit is bereikbaar voor het publiek en elke ruimte kent een uniek thema en uiterlijk.

5. Het Cecilienhof

Tijdens de eerste wereldoorlog werd er in het noorden van de Nieuwe Tuin in Potsdam een paleis gebouwd in een Victoriaanse stijl. Zo vind je er tussen de karakteristieke bakstenen stukken hout en typisch Engelse schoorstenen. Ook was dit de locatie voor de conferentie van Potsdam. Deze historische bijeenkomst van Truman, Churchill en Stalin waren fundamenteel belangrijk voor de toekomst van Duitsland in de nasleep van de tweede wereldoorlog.

6. Het Neues Palais

Een wandeltocht van ongeveer een half uur brengt je van slot Sanssouci naar het Neues Paleis van Potsdam. De oorspronkelijke functie van het paleis was dat van locatie voor feesten en het verblijf van gasten. In 1888 besloot Frederik II hier zijn eigen verblijf van te maken. Naast een met goud versierde plafond heeft het paleis ook vier balzalen.

7. Belvédère op de Pfingstberg

Vanaf 1847 begon de bouw van het kasteel Belvédère op de Pfingstberg. Dertien jaar later werd dit imposante gebouw afgerond. Vanwege het prachtige uitzicht gaf Frederik Willem IV de opdracht het te bouwen. De Pfingstberg ligt 76 meter hoog en tijdens de tweede wereldoorlog kon er vanaf deze plek naar West-Duitsland worden gekeken. Dit was reden genoeg voor de overheid om het in die periode te sluiten. Gelukkig is er nu weer van het uitzicht te genieten.

8. De Brandenburger Tor

Achttien jaar voordat er een Brandenburger Tor in Berlijn stond, had Potsdam er al een. Deze iconische stad poort dateert uit 1770. Herkenbaar in het ontwerp zijn de Romeinse invloeden die de architecten hebben geïnspireerd bij de ontwikkeling van het gebouw. De poort kent twee zijdes: een grote toegang voor paard en wagens en een kleinere entree voor voetgangers.

9. De KGB gevangenis

Het autoritaire bewind van Stalin zorgde tijdens de koude oorlog voor een scherpe toename in gevangen. Veel van hen werden beschuldigd van spionage. Het kwam vaak voor dat de gevangenen gemarteld en vermoord werden. Met een rondleiding door de KGB gevangenis in Potsdam leer je alle gruwelijke details van deze periode.

10. Het Filmmuseum

In Potsdam is het oudste filmmuseum van Duitsland te vinden. Hier zijn talloze exposities over de evolutie van de filmindustrie. De grootste expositie van het museum is Studio Babelsberg: de oudste filmstudio die al sinds 1912 in gebruik is. Hier leer je stapsgewijs wat er allemaal bij een film komt kijken – van het filmscenario tot aan de editing en marketing.