Utrecht is een van de oudste steden van Nederland en tevens de hoofdstad van de provincie Utrecht. De gemeente Utrecht is met ongeveer 362.000 inwoners de op drie na grootste gemeente van Nederland. In het jaar 50 legden de Romeinen al de basis voor de stad Utrecht.
Wat is er te zien in Utrecht?
Als snelst groeiende stad van Nederland kun je eigenlijk niet meer om Utrecht heen. Iets dat mensen die vaak de trein door Nederland nemen al langer weten. Utrecht is het hart van Nederland en lijkt steeds sneller te gaan kloppen. Toch is het misschien niet altijd duidelijk waar in Utrecht je precies moet zijn. Er is immers zoveel te doen. Daarom volgen er hier tien bezienswaardigheden in Utrecht.
1. De Domtoren
Het symbool van Utrecht is uiteraard de Domtoren. Het heet niet voor niets Domstad. Met 112,5 meter torent de Dom trots boven het centrum van de stad uit. Hiermee is het ook de hoogste kerktoren van Nederland. De toren dateert uit 1254 en is in de tussentijd een aantal keer gerestaureerd. Ook het interieur straalt schoonheid en geschiedenis uit. Voor een prachtig uitzicht op Utrecht is het mogelijk de 465 treden van de toren te trotseren.
2. Het Domplein
Niet alleen de Domtoren is een bezienswaardigheid. Ook het plein waar het bij ligt is een bijzondere en vooral sfeervolle plek. Het Domplein kent veel horecagelegenheden en winkels. Neem een drankje aan de voet van de Dom en geniet van de ambiance. Het Domplein was ongeveer 2000 jaar geleden de geboorteplaats van Utrecht.
3. DOMunder
We blijven voor nummer drie nog even bij de Dom. Of beter gezegd, eronder. DOMunder is een ondergrondse attractie waar 2000 jaar aan geschiedenis te bewonderen is. Kom alles over de historie van Utrecht te weten en sta versteld van de archeologische vondsten. Maak kennis met de Romeinen en de middeleeuwen in deze ondergrondse attractie.
4. Werfkelders
Meerdere steden in Nederland hebben grachten. Maar wat de grachten in Utrecht karakteristieker maakt zijn de werfkelders. Deze werden sinds 1150 aan de grachten toegevoegd om goederen op te slaan en af te voeren. Tegenwoordig is de opslag van goederen in de werfkelders niet meer nodig. Zo zijn er nu op de werfkelders veelal terrassen waar je heerlijk aan het water van een drankje kunt genieten.
5. Het Spoorwegmuseum
Het spoorknooppunt van Utrecht is een van de belangrijkste in Nederland. Daarom is het niet gek dat er in de stad een museum over spoorwegen en treinen is te vinden. Het spoorwegmuseum laat de boeiende geschiedenis van het treinverkeer in Nederland zien. Zo zijn er tal van oude treinmodellen te bewonderen en is het museum zelf met de trein te bereiken.
6. Het Centraal museum
Het Centraal museum is een geliefde plek in Utrecht. In het museum is te genieten van allerlei cultuur en kunststukken, zowel oud als nieuw. Zo krijg je een interessant en uitgebreid beeld van de stad. Ook maken andere musea deel uit van het Centraal museum. Zo kun je er ook het Nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis vinden.
7. Het stadhuis
Als je naar het straatbeeld van Utrecht kijkt valt het stadhuis op een positieve manier op. Het monumentale pand kent een neoclassicistische gevel met vier zuilen. Het stadhuis dateert uit 1830 en is ontworpen door architect Johannes van Embden. Mede dankzij de ligging aan de Oudegracht lever het een prachtig plaatje op.
8. Kasteel de Haar
Soms is het fijn om aan de hectiek van de stad te ontsnappen en even tot rust te komen in een… gigantisch kasteel. Net buiten de stad Utrecht ligt kasteel de Haar. Dankzij de roodbruine bakstenen is het een prachtig beeld. De Ruïnes van het oorspronkelijke kasteel zijn gebruikt om dit monumentaal pand te bouwen. Ook kun je in het park eromheen een uitgebreide wandeling maken.
9. De hofjes van Utrecht
Hofjes zijn binnenplaatsen met een aantal woningen eromheen. Hiervan zijn er in Utrecht een aantal te vinden. Deze charmante plekken hebben vaak een religieuze achtergrond. Ook ontstonden er arbeidshofjes bij werkende gemeenschappen met weinig geld. Er wonen nog altijd mensen omheen dus is het gewenst respectvol te zijn als je er een bezoekt. De hofjes vormen een oase van rust binnen de stad.
10. Museum Speelklok
In 1956 opende het museum Speelklok in Utrecht zijn deuren voor het publiek. Het is een bijzonder museum waar automatisch spelende muziekinstrumenten centraal staan. Ideaal voor als je geïnteresseerd bent in alles wat met muziek heeft te maken. Onder andere speeldozen, dansorgels en draaiorgels zijn er te bewonderen. Museum speelklok is een feest voor het oog én het oor.